I veckans avsnitt snackar vi om att träna till fail. När kan det vara bra, för vem och hur tänker vi med de vi tränar - när får de träna till fail? I samarbete med Vuxen.se snackar vi om glidmedel. Vi listar sex punkter som kan vara bra att veta om glidmedel och ger även ett recept på hur du kan göra ditt eget. Fram till sista augusti kan du som använder koden STYRKEBYRÅN hos Vuxen få 20 procent rabatt på alla ordrar över 500kr. När du använder koden stöttar du också podden. Glid loss!
Hålltider
0.00 Intro och sommarsnack
10:42
Sex saker som kan vara bra att veta om glidmedel
26:05
Träna till failure.
Vilka kan ha nytta av att träna till fail i en övning? Vad finns för fördelar och nackdelar?
Vi har tittat på två studier om att träna till fail. I den ena fick två grupper träna tre gånger i veckan i tio veckor. Den ena gruppen till fail och den andra stanna före fail. Gruppen som inte gick till fail fick större muskler. I den andra studien fick en testgrupp köra till fail på sitt uppskattade 10RM. 13.8 procent gjorde 20 reps eller fler på en vikt de trodde de skulle klara en tia på.
Studierna
https://www.mdpi.com/2075-4663/7/7/169/htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29112055
I veckans avsnitt snackar vi om semesterhäng med bufféstress och uggla i stuga och Johannas satsning på svaghetsträning efter SM. Sedan pratar vi om hur en ska tänka med träningen när kroppen skriker nej och visar symptom på stress och utmattning.
Inga hålltider men lite mysigt surr!
I veckans avsnitt gästas Clara av Caroline Mellberg, doktor och läkare känd från @tyngrerubriker - podden som pratar aktuell forskning om träning och hälsa. Vi svarar på lyssnarfrågor om hormoner, mat under nattjobb och smärta vid träning - och berättar också om hur vi var när vi var femton år och några intima upplevelser med analultraljud och pinsamma gynundersökningar...
Hålltider
0.00 intro om Dr Mellberg, Tyngre rubriker, metanalyser och hemsjukvård på sommaren.
8:27
Vad hade ni sagt till ert 15åriga jag?
28:52
Jobba natt, äta och träna - hur ska man tänka?
38:04
Styrketräning och styrkeutveckling när man har PCO/PCOS
42:31
Träning med hypotyreos
51:21
Styrketräning för transpersoner?
57:06
Hur tränar Dr Mellberg?
1:01:28
Träna militärpress om det gör ont i nacken?
I veckans avsnitt snackar vi inte om styrkelyft utan om att komma tillbaka till träningen efter ett uppehåll, om Claras tester till att bli brandman och om stretching eller styrketräning är bäst för ökad rörlighet.
Hålltider:
0.00
Komma tillbaka efter en svacka. Claras 40-repspass.
16:44
Fystester för att bli brandman. Hur går de till, vilka krav ställs, och hur gick det för Clara?
35:36
Vi får ofta frågan om det är viktigt att träna rörlighet eller stretcha separat om man är stel. Vi behöver muskler som hjälper oss att äga rörelsen. Men för vissa är det rörligheten som hämmar oss i vår träning vilket genererar att vi tar ut rörelsen någonstans där vi inte vill ta ut den. Vårt råd brukar oftast vara att jobba med till exempel fotlederna om du behöver det till dina knäböj. Men sluta inte att böja! Många kommer också ner djupare om de lägger på lite mera vikt i sina böj. Och en djupare böj ger både mer styrka i längden, och kan dessutom öka din rörlighet. Vi har såklart kikat på en studie som stöttar det vi säger :-) Här är den
Grupperna i studien
Den som gjorde båda fick bäst resultat i form av ökad styrka.
Resultatet: det är lika effektivt att stretcha som att styrketräna för att bygga upp rörlighet enligt denna studie. Bäst effekt var en kombination av bägge. Take: du behöver inte bygga upp rörligheten först för att sedan börja med styrketräning. Tack för tips om studie @sportscience.se
Veckans avsnitt blir en fullständig tävlingsrapport från SM i styrkelyft där Johanna kom femma. Hur taggar hon för sina lyft, vilken musik, hur var stämningen, vad är nästa mål och hur ser motivationen ut nu?