I veckans avsnitt har vi kommit till ny insikt och till en ny plats i krisens olika faser: acceptans. Såhär är vårt liv nu, såhär kommer vi leva länge. Därför drar vi igång en ny satsning på vår egen friskvård och den som vill får haka på. Rutiner, vardagsmotion, sömn och kanske en fucking frukt (sa nån...). Nu kör vi - vi är aspepp.
Har du någon gång haft ont någonstans, en skada eller smärta, men drömmer om att lyfta vikter på gymmet igen och träna din sport? Då är det här ett avsnitt för dig. Vi träffar fysioterapeuten Louise Cederblad Stagliano, specialserad inom idrottsmedicin som jobbar med friskvård för företag på Twitch health och tävlandes inom crossfit.
Vi pratar bland annat om hennes masteruppsats om axelsmärta hos crossfitatleter, om att bli ett med sin smärtdiagnos, hur man kommer vidare när man har en skada och digital friskvård för företag.
Till veckans avsnitt bjöd vi in doktor Caroline Mellberg för att snacka om klimakteriet. Vi har fått en hel del frågor om träning kopplat till klimakteriet. Vad är det som händer i kroppen under och efter klimakteriet och behöver man träna på något särskilt sätt då?
Försnack
0.00 Vi älskar inte Covid-19.
12.28
Träning under klimakteriet.
Vad händer i kroppen? Hur ska man tänka med sin träning?
Träningsprinciperna ändras inte på grund av olika faser genom livet och all träning bör alltid individanpassas. I avsnittet nämner vi FYSS generella riktlinjer om träning under klimakteriet och en studie från Linköpings universitet om styrketräning som hjälp för vallningar: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378512218307618
På grund av mikrokris blev veckans avsnitt i liveformat. Här är den helt oredigerade versionen. Podden finns att se i sin helhet på vårt Instagram. Puss och kram!
Veckans glimrande avsnitt innehåller två gäster bestående av våra två medarbetare i Styrkebyrån, Anna Åberg och Lina Colldén. 38 minuter av ett typiskt styrelsemöte på Styrkebyrån bestående av snack om hur lite du egentligen behöver träna för att bli starkare, håller Internet på att dö, vad säger Anna att man ska ha i sin krislåda när Apokalypsen kommer?
Hålltider
0.00 Andra vågen av pandemin, hur ska man förhålla sig till sin träning? Vi har läst en artikel av Wille Valkeaoja på Tyngre om en metaanalys som tittar på studier där deltagarna endast kört ett set av en övning, till fail, och vilka resultat de fått. Du behöver inte träna så mycket som du kanske tror, är svaret som kan lugna oss alla.
17.32
Clara vill hoppa av Internet, Anna har tips om naturdokumentärer med folk som går i skogen i flera dygn, vad ska man ha i sin krislåda hemma förutom en vevradio och vad är en rimlig hobby egentligen?