Vi sammanfattar året 2020 med vilka träningstrender som har boomat och blickar framåt till 2021. Kommer padelmanian, naturen och hemmaträningen fortfarande trenda eller har de redan sett sin peak? Det kvanitifierade jaget, gamifiera din hemmaträning, naturupplevelser med pannlampa, nakenlöpning och vinterbad. Vi lanserar också två nya potentiella träningskoncept: gig-ekonomiträning för stillasittande mellanchefer och grounded running baserat på “att komma i kontakt med våra primala stenåldersbehov”. Vi tar 3000 kronor för att grounda dig i en privatiserad glänta 2021. Och kommer folk gå bananas med träningsresor när pandemin avtappat? Kommer dekadens bli trendigt? Vilken trend vill Clara INTE se mer av? Och hakar du på? Gott nytt år från oss!
I veckans avsnitt pratar vi om ett för våra följare laddat ämne: mat och negativa relationer till mat. Kan mat vara något som “bara är”? Är tråkig mat okej, går det att äta både rutinmässigt och tråkigt och samtidigt njuta av- och älska att laga mat ibland? Om du känner att mat är något som tar upp en stor del av dina tankar på ett negativt sätt så finns det hjälp att få. Alla borde få känna sig bekväma med relationen mellan sin kost och sin egen kropp. Finns det verkligen “bra” och “dålig” mat?
Hålltider
00:00-17.40
Vi är lite smått arga på folks beteende på nätet.
17:55-46:00
Vi snackar kost, högt och lågt om rutiner, njuta, tråkig mat och god mat och relationen till mat och den egna kroppen. Finns dålig och bra mat?
46:05-47:15
Avslut
Veckans avsnitt är en livepodd som vi spelade in på Instagram i fredags (finns på IGTV). Vi svarar på ett gäng lyssnarfrågor och dricker kaffe.
Hålltider
8.00
Köra med “flugvikter hemma” hur bibehålla styrkan i marklyft?
Vi pratar om tre studier där deltagarna har vilat från träning eller tränat mindre. En studie från 2013 med 14 deltagare (R Ogasawara et al EJAP apr 2013) där ena gruppen vilade helt från träning i tre veckor visade att de tappade väldigt lite i styrka och muskelstorlek. En studie publicerad 1967 där unga män tränade bicepsstyrka där det visade det sig att det räckte med en maximal ansträngning varannan vecka för att behålla styrkan. Och tidigare i år publicerades en systematisk översiktsartikel och metaanalys där man försökt hitta den minimala träningsdosen som krävs för att höja styrkan hos redan tränade individer som vi pratade om i avsnitt 289 från en artikel av Wille Valkeaoja på Tyngre.
Metaanalysen visade att om du siktar på att träna så lite som möjligt verkar 1–3 och kanske helst 2–3 set varje vecka vara tillräckligt så länge du går till fail i varje set.
Några saker du kan göra för att bibehålla styrkan under en period med mindre /lättare träning:
22.10
Tips på övning för starka quads (framsida lår)?
24.40
Hur pallar man mörkret?
28.40
Hur får jag upp två 16kgs kettlebells i rackposition?
32.52
Utegym tips och tricks?
37.05 ont i benhinnor
38.00
Varför är så få gym utrustade med styrkelyftsutrustning? Så liten är väl ändå inte sporten?
43.08
Styrkerelaterade julklappar
I veckans hemmatränings... förlåt: poddavsnitt snackar vi om armhävningar. Den här jättebraiga övningen som tränar bröst, triceps, mage och typ hela överkroppen. Många har som mål att klara strikta armhävningar på tå och vi går igenom några tips för att fixa tekniken och några variationer som både kan göra dem lättare och tyngre. Om du liksom vi tränar mycket hemma nu så är armhävningar en grym övning att addera. Jobba med den regression eller progression som passar dig på den nivå där du befinner dig just nu.
Olika variationer
Ner på tå, upp på knä
Jobba bara på nervägen
Gör med med handsläpp i golvet
Jobba excentriskt (alltså bromsa rörelsen ner mot golvet)
Addera en släkting, ett barn eller nån du gillar eller hatar
Använd ett gummiband runt händer och över axlar och rygg
Jobba i gymnastiska ringar - blir ännu mer bål (lyssna på avsnitt 213 för mer om den övningen och en studie som gjorts kring magmusklerna och armhävningar i ringar).